DOMENIUL VITICOL AMFITEATRU VITIS DEȚINE O SUPRAFAȚĂ DE 33 HA DE VIȚĂ DE VIE CU 6 SOIURI VITICOLE

brosura amfiteatru vitis v

Domeniul Viticol Amfiteatru Vitis face parte din Podgoria Dealu Mare, situat în Tohani, Com. Gura Vadului, Jud. Prahova. Amfiteatru Vitis produce exclusiv vinuri single-vineyard, caracteristica principală a acestora este ca sunt obținute din struguri culeși de pe o singură parcelă cu viță de vie. Un vin single-vineyard reprezintă cea mai bună modalitate de exprimare a terroir-ului – acea sumă intrinsecă a tuturor caracteristicilor pedo-climatice. Calitatea vinurilor se datorează condițiilor prielnice, precum dispunerea viilor pe versanți terasați expuși la soare, temperatura mai mare în perioada de vegetație a viței de vie, precipitații moderate și nu în ultimul rând, cultivarea unor soiuri valoroase, precum Feteasca Neagră și Tămâioasa Românească.

Dealu Mare este cunoscut drept patria vinurilor roșii și a vinurilor aromate, producerea acestora situându-se pe primul loc în centrele viticole Valea Călugărescă, Urlați, Ceptura, Tohani, Breaza, Merei și Zorești, prin urmare în cea mai mare parte a podgoriei.

POZE ATV
SOIURI ROMÂNEȘTI
feteasca neagra soi

FETEASCĂ NEAGRĂ – Strugurii soiului Fetească Neagră sunt mijlocii spre mari, cilindro-conici și biaripați, iar boabele mijlocii, sferice și așezate dens, au pielița violaceu închis, intens pruinată. Deși are o putere mare de creștere, este rezistent la ger, secetă și putregai. În funcție de tehnicile de vinificație se pot obține vinuri cu arome variate, de la gutuie sălbatică, la fructe roșii de tipul mură neagră, afină sau prună coaptă. Din acest soi se obțin atât vinuri roșii ce pot fi învechite în butoi din lemn de calitate, iar ulterior în sticlă, cât și roze-uri deosebite, rezultând vinuri de mare marcă, cu o tipicitate pronunțată. Vinurile obținute din Fetească Neagră pot însoți o gamă largă de produse culinare, de la vânat sau preparate exotice din carne roșie
cu sos până la brânză maturată sau ciocolată neagră.

asociere culinara feteasca neagra

FETEASCĂ REGALĂ – Feteasca Regală este unul dintre cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România. Soiul a fost creat în Transilvania, fiind un hibrid între Feteasca Albă și Grasa de Cotnari, în urmă cu aproape un secol. În general, ajungând în fiecare an la o maturitate deplină, din Feteasca Regală se poate obține un vin corpolent, cu arome intense și cu un mare potențial de învechire Taninii copți contribuie cu un factor de rezistență învechirii, față de alte soiuri de vin alb. Dacă este vinificat cu multă grijă, vinul din Feteasca Regală va păstra eleganța aromelor de trandafir, flori de câmp sau caise uscate și migdale. Se recomandă a se consuma când sunt tinere pentru a le simți din plin prospețimea, fructuozitatea și aroma. Vinul se poate servi la începutul mesei, ca aperitiv sau asociat cu mâncăruri ușoare pe bază de pește, fructe de mare, brânzeturi dulci nefermentate, carne albă sau chiar fructe proaspete la sfârșitul mesei.

asociere culinara feteasca regala
feteasca_regala_struguri

TĂMÂIOASĂ ROMANEASCĂ – Tămâioasa românească este un vechi soi românesc de struguri folosit pentru producerea de vinuri de calitate albe, aromate atât dulci, cât și seci. Acest soi cultivat de mai bine de două milenii în spațiul românesc își găsește rădăcinile în sudul Greciei antice, fiind apreciat de către toate popoarele aflate în bazinul Mării Mediterane, unde era folosit ca monedă de schimb. Strugure de marime mijlocie (150-180 g) și formă cilindro-conică, dens în boabe. Bob de culoare galben-aurie cu pete ruginii pe partea însorită, crocant și intens aromat. Tamâioasa românească iubește cel mai mult toamna lungă, așadar coacerea deplină a strugurilor se realizează din prima decadă a lunii septembrie până în a doua decadă a lunii octombrie în funcție de direcția de producție (vinuri seci – vinuri dulci). Tendința actuală este de a vinifica în sec acest vin aromat, se recomandă a fi servit cu preparate pe bază de pește sau fructe de mare.